26 Απριλίου, 2012

Ο χρόνος μέσα τους - V

 

επόμενη σε ισχύ "πύλη" είναι ολόκληρη ομάδα ημερομηνιών: πρόκειται γιά τα ηλιοστάσια και τις ισημερίες.
Χοντρικά, μιλάμε γιά:
  • 21 Ιουνίου (θερινό ηλιοστάσιο),
  • 21 Δεκεμβρίου (χειμερινό ηλιοστάσιο),
  • 21 Μαρτίου (εαρινή ισημερία),
  • 21 Σεπτεμβρίου (φθινοπωρινή ισημερία).
Γράφω "χοντρικά", επειδή η ακριβής χρονική στιγμή των ηλιοστασίων και των ισημεριών "παίζει" από τις 20 έως τις 22 των -αντιστοίχων- μηνών που αναφέραμε, και κάθε χρόνο πρέπει να συμβουλευτούμε αστρονομικούς πίνακες.

Τα ηλιοστάσια ονομάζονται έτσι, επειδή -όσον αφορά τον παρατηρητή από την επιφάνεια της Γης- ο Ήλιος (γύρω στις 12 το μεσημέρι) μεσουρανεί "τέρμα χαμηλά" (τον χειμώνα) και "τέρμα ψηλά" (το καλοκαίρι) στον ορίζοντα. Δηλαδή, απ' το έδαφος απέχει ( = "έχει αζιμούθιο ύψους") περίπου 50 μοίρες τον χειμώνα και 73 μοίρες το καλοκαίρι στο γεωγραφικό πλάτος της Λάρισας (40 μοίρες βόρειο, περίπου). (Αν ζούσαμε στο Ασσουάν της Αιγύπτου, στις 21 Ιουνίου το μεσημέρι ο Ήλιος θα ήταν ντάγκα πάνω απ' τα κεφάλια μας - ακριβώς στην κάθετο του τόπου προς τον ουρανό, σε αζιμούθιο 90 μοιρών.)
Και σ' αυτές τις θέσεις, ο Ήλιος "στέκεται". Όλον τον υπόλοιπο χρόνο, τα μεσημέρια το μεσουράνημά του κινείται προς την επόμενη ακραία θέση (το επόμενο ηλιοστάσιο).

Οι ισημερίες ονομάζονται έτσι, επειδή -πάλι όσον αφορά τον παρατηρητή από την επιφάνεια της Γης- η διάρκεια της μέρας και της νύχτας είναι ακριβώς ίση: 12 ώρες.



Πώς "βλέπει" ο Ήλιος τη Γή στο χειμερινό ηλιοστάσιο.
(Οι σκουρότερες περιοχές της Γής, είναι αυτές που έχουν νύχτα τη συγκεκριμένη στιγμή.)




Πώς "βλέπει" ο Ήλιος τη Γή στο θερινό ηλιοστάσιο.
(Οι σκουρότερες περιοχές της Γής, είναι αυτές που έχουν νύχτα τη συγκεκριμένη στιγμή.)





Πώς βλέπει την τροχιά του Ηλίου ένας άνθρωπος
από την επιφάνεια της Γής, στο γ.π. της Ελλάδας,
τις ημέρες των ηλιοστασίων. Τις υπόλοιπες μέρες του έτους,
ο ηλιακός δίσκος μεσουρανεί σε ανάμεσα θέσεις - και ανατέλλει και δύει
επίσης από ανάμεσα θέσεις. Τα σκούρα μπλέ βέλη
δείχνουν την πορεία της τροχιάς προς τον χειμώνα, από 21/06 μέχρι 21/12.
Φυσικά, προς το καλοκαίρι (21/12 προς 21/06) συμβαίνει το αντίστροφο.


Στον ουρανό, τώρα: στα ηλιοστάσια, η συνιστώσα της ταχύτητας της Γής κατά μήκος του μεγάλου άξονα της έλλειψης της τροχιάς της μηδενίζεται. Στις ισημερίες, γίνεται μέγιστη.
Στο σχήμα που ακολουθεί, φαίνεται η τροχιά της Γής "από πάνω" - δηλ. αν ήμασταν αστροναύτες ή θεοί, κι ανεβαίναμε κατακόρυφα πάνω απ' το "βόρειο" επίπεδο της εκλειπτικής. Δεν φαίνονται τα διανύσματα ταχύτητας, πάντως σκεφθείτε ότι η Γή πάει ταυτόχρονα αριστερά-δεξιά και πάνω-κάτω (όπως βλέπουμε στο σχήμα), και φέρτε στο νού σας ένα εκκρεμές, του οποίου η ταχύτητα (σε κατεύθυνση αριστερά-δεξιά) γίνεται μέγιστη ακριβώς στη μέση της τροχιάς του. Δηλαδή, η Γή μας ενεργεί κάπως σαν εκκρεμές σε δύο κατευθύνσεις, κάθετες μεταξύ τους.

Και, όντως, το καλοκαίρι η Γή βρίσκεται μακρύτερα απ' τον Ήλιο, απ' ό,τι τον χειμώνα! (Στο σχήμα, η ελλειπτική τροχιά της Γης είναι επίτηδες επιμηκυσμένη, γιά ν' αναδείξω όσα λέει το κείμενο. Στην πραγματικότητα, διαφέρει ελάχιστα από κύκλο.)



Η τροχιά της Γής πέριξ του Ηλίου. Και η Γή γύρω απ' τον εαυτό της,
αλλά και η τροχιά της, ακολουθούν κίνηση
"αντίστροφη των δεικτών του ωρολογίου".


Αυτές είναι οι μελετώμενες από την Ουράνια Μηχανική κινήσεις της Γής - και όσα βλέπουμε από την επιφάνεια της Γής, οφείλονται καθαρά στην προβολή αυτών των φαινομένων σε επίπεδο εδάφους (προβολική Γεωμετρία).



Η αποκρυφιστική σημασία ετούτων εδώ των τεσσάρων ημερομηνιών προφανώς προέρχεται από παρατηρήσεις παναρχαίων ανθρώπων, και απ' το γεγονός ότι η (φαινομενική) κίνηση του Ηλίου συνδέεται ευθέως με τον θάνατο και την αναγέννηση της Φύσης, άρα με γεωργικές εργασίες, διατροφή του πληθυσμού, κτλ κτλ. Ωστόσο, σήμερα "αυτοί" τις αξιολογούν περισσότερο ως ημερομηνίες γεννήσεως σημαντικών προσώπων (όπως πχ ο μέλλων βασιλιάς της αγγλίτσας - ο Γουλιέλμος της Κατίνας, ντέ! :-) ...ο και κατ' εκτίμησιν του γράφοντος μέλλων "βασιλεύς της Ευρώπης", σύμφωνα με τα πορδόκολλα των ασόφων του οξαποδουήλ), παρά ως ημερομηνίες (τελετουργικών) γεγονότων, όπως πχ η 20η Ιουλίου.

(Παρένθεση: Πιθανολογώ ότι μπορεί και να μας παρουσιάσουν -...τελετουργικώς πως! :-) - και κανά κουτσούβελο της Κατίνας και του Γουλιέλμου τώρα, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της αγγλίτσας! Αυτό το γεγονός θα έχει επίσης την τελετουργική σημασία του, αλλά δεν είναι του παρόντος. Πάντως, διάβαζε: "ιερός γάμος", "ο φοίνιξ αναγεννάται", "αντίχριστος", κτλ κτλ κτλ.)

Με την ευκαιρία, σας ξαναπαραπέμπω στο ίδιο άρθρο του Εντερπράϊζ Μίσσιον (στην τέταρτη συνέχεια), γιά να διαπιστώσετε ότι οι Άγγλοι οργάνωσαν ολόκληρη στρατιωτική επιχείρηση, γιά να καταλάβουν ένα ασήμαντο ερημονήσι... Τίποτε το σημαντικό επάνω του, μόνο κοπριές πουλιών. Όπου, όμως, στο συγκεκριμένο νησάκι οι ισημερίες μαθηματικώς πέφτουν συγκεκριμένες μέρες και ώρες!!!!!

Έτσι, γιά να καταλάβετε γιά πόσο βαρειά ψυχασθενείς μιλάμε.



2 σχόλια:

zoyzoy είπε...

Καλορίζικο το μπλοκάκι και τούτο!
Εχω επιχειρήσει να γράψω στο κεντρικό σου μα πρέπει να τρώω πόρτα και δεν δημοσιεύονται τα σχόλιά μου.

ΥΓ 1.Ρωτούσα και στο άλλο για την Φωτεινή γιατί την έχασα γνωρίζεις κάτι??
2.Μή μου πεις ότι γεννεθλιάζεσαι με τον Γουλιέλμο της Κατίνας:))


Φιλιά θαλασσινά!

ΕργΔημΕργ είπε...

Περίμενε να μπω, και θα δώσω έγκριση.
(Το έκανα να γλυτώσω από ανθρώπους με κακή ποιότητα χιούμορ.)

Η Φωτεινή είχε κάποιες δυσκολίες με τον λογαριασμό της, τον έσβησε και τον επανέφερε.

Όχι, δεν γεννήθηκα στις 21/06. Γεννήθηκα επάνω σε άλλη ...πύλη, που την πλησιάζουμε! Θέμα ημερών είναι! :-)